•  
  •  
  •  
  •  

***

Prozac, Zoloft, Ketamină, Triptofan… Cele mai răspândite tratamente pentru depresie includ un șir de substanțe medicamentoase (așa-numitele antidepresante), care asigură un nivel mai mare de neurotransmițători în creier. Mai multă serotonină, mai multă dopamină, un nivel optim de glutamat – iată principalele căi biochimice prin care se dobândește homeostaza neurofiziologică și echilibrul psihic. 

Vreau să ne pătrundem de esența acestui fapt, de însemnătatea lui – menținerea unui nivel mai înalt de substanțe biochimice rezolvă starea de depresie a individului. Asta înseamnă că o pastilă poate diminua sentimentul de cădere nervoasă, poate înlătura senzația acută de „nefericire”.

Ce e fericirea, așadar, în această balanță biochimică, dacă o elementară disfuncție în conexiunea dintre neuroni, un simplu proces inflamator în creier ne pot dezechilibra emoțional (indiferent de stimulii din afară) și ne pot compromite orice încercare de a privi pozitiv lumea? 

Dacă sondăm în adâncul neurobiologiei noastre, nu avem cum să nu ne uluim de temelia aproape mecanică a emoțiilor umane; rețele neuronale, vase sanguine, bule cu depozit biochimic, străfulgerări electrice, zone cu funcții strict delimitate și tot așa. E o adevărată carnalitate acest creier, care, după spusele marelui fiziolog rus Secenov, emite gândirea tot așa cum ficatul secretă fierea.

În greaca veche, o reprezentare mentală era numită ennoia (ἔννοια), un termen compus care conține în sine ideea de producere sau concepere în minte – ἔν-νοια; aproape ca la Secenov. 

De la grecii antici la fiziologii moderni, reprezentările au fost înțelese, de cele mai multe ori, ca niște concepții abstracte ale minții; or, mintea umană poate inventa orice (absolut orice): zei, utopii, moș crăciuni, stafii, bitcoini, coșmaruri, fericiri și alte reprezentări, ca apoi să pretindă că sunt reale. Ce e fericirea, așadar, în toată această mecanică cerebrală, dacă nu o expresie aproape halucinantă a sensibilității noastre fiziologice și imaginative? 

***

   © Dorian Furtună

Cartea „Iluzia fericirii” poate fi găsită aici (în Republica Moldova):

https://www.bestseller.md/iluzia-fericiri-dorian-furtuna.html

Și în România, aici:

https://www.bestseller.ro/iluzia-fericiri-dorian-furtuna.html


  •  
  •  
  •  
  •