•  
  •  
  •  
  •  

***

Ah, atâția juni consideră că istoria a început odată cu nașterea lor. Sunt plini de pretenții maximaliste și narcisiste, sindrom tipic pentru cei din așa-numita Generație Z, născuți după 1994, care trăiesc cu convingerea că lumea are datoria să-i facă fericiți și să le aștearnă covor roșu la picioare.

Mottoul lor e „altius, fortius, citius”, dar nu în performanță profesionistă, ci în dobândă, în carieră, sau, mai ales, în recunoaștere publică. Ascensiunea să fie rapidă, prestigioasă și comodă. Pentru mulți dintre ei, efortul și răbdarea sunt virtuți învechite. Noua virtute este succesul.

Succesul este un alt „vițel de aur” al epocii în care trăim. Succes, să ai succes, fii om de succes – iată mantra generațiilor de azi; și substanța tuturor felicitărilor și urărilor. Și atât de rar poți auzi: „Să ai plăcere de la ceea ce faci”.

Cealaltă fațetă a comodității și a succesului râvnit este teribila frustrare socială și existențială de care se ciocnește individul, o frustrare determinată de prăpastia dintre a pretinde și a avea, dintre a visa și a fi. Or, cel care are prea multe dorințe, va suferi de prea multe dezamăgiri.

„Ratarea nu apare decât pe ruina unor mari ambiții și aspirații”, scria Emil Cioran. În planul global al vieții noastre, nu vom afla liniștea până nu vom reduce ambiția; cu cât mai puține ambiții veleitare, cu atât mai multă liniște; o misiune filosofică (aproape) imposibilă.

Contrar intuiției de bun simț, care cere cumpătare și modestie, suntem copleșiți de avalanșa trendurilor moderne, de moda frenetică pentru statut și întâietate. Pretenția succesului, ca și pretenția fericirii, stă la temelia acutelor neîmpliniri din timpurile noastre; din timpurile voastre, o, voi, depresivii următoarelor decenii…

***

© Dorian Furtună

Cartea „Iluzia fericirii” poate fi găsită aici (în Republica Moldova):

https://www.bestseller.md/iluzia-fericiri-dorian-furtuna.html

Și în România, aici:

https://www.bestseller.ro/iluzia-fericiri-dorian-furtuna.html


  •  
  •  
  •  
  •