•  
  •  
  •  
  •  

***

În luna Mai 2019, nu mai puțin de 10 oameni au murit pe culmile Everestului, în timpul escaladării acestuia sau imediat după. Urmând moda arhipopulară de a cuceri munții înalți, mii și mii de entuziaști din toată lumea se aventurează spre vârfurile periculoase. 

E în vogă să-ți testezi limitele; peripeția, riscul, aventura, sporturile extreme – fără de ele, se spune, nu poți simți cu adevărat că ai trăit, că ai gustat din sarea și piperul vieții, că ai trecut prin clipe de fericire.

Zorbing, bungee jumping, parkour, parapantă, wingsuit, selfie pe zgârie-nori; safari în Africa, vizite turistice la Chernobyl; lista e lungă. Oamenii inventează alte și alte strădanii riscante pe care să le depășească eroic, iar cei predispuși adrenalinic pentru asemenea cazne îi contaminează și pe alții, pe cei mulți, cu hobby-uri și încercări care nu-s de nasul tuturor.

E bine să experimentăm, dar știm sigur că ne putem opri la timp? Riscul teribilist se cere întreținut prin alte doze ale riscului; hiperemoțiile cer alte hiperemoții; un succes minor solicită un succes major. Așa se pomenește indiviul ostatic al tentativelor repetate de a se impresiona pe sine și mai ales de a-i impresiona pe alții, cum s-a întâmplat cu acei bieți alpiniști amatori, care au pierit pe versantul Everestului; deasupra lumii, dar morți…    

În viața emoțională e bine să-ți găsești un echilibru pe care să-l întreții prin gesturi cumpătate, fără a te repezi iarăși și iarăși în patimi amețitoare.

Descoperim uneori bătrâni de o robustețe psihică uimitoare, însă a căror viață a reprezentat o ciclicitate ordonată de ani, de anotimpuri, de sezoane agricole, de emoții familiale și griji casnice. Ăia n-au căzut pradă trendurilor, n-au căutat fericiri la modă, dar s-au împlinit ca nimeni alții; îndestulați de viață, își așteaptă cuminți sorocul, ca bobul copt în spic.

***

© Dorian Furtună

Cartea „Iluzia fericirii” poate fi găsită aici (în Republica Moldova):

https://www.bestseller.md/iluzia-fericiri-dorian-furtuna.html

Și în România, aici:

https://www.bestseller.ro/iluzia-fericiri-dorian-furtuna.html


  •  
  •  
  •  
  •