***

Ce lecție ne oferă pustnicii, eremiții, călugării solitari, cei izolați în pustie, pe munte sau în pădure? Că în lipsa provocărilor mundane și a stimulilor deranjanți, putem cunoaște o stare de beatitudine nemaiîntâlnită, când psihicul devine liniștit și echilibrat precum suprafața calmă și neafectată a unui lac în lumina stelelor. 

În locul exaltărilor emoționale, ne cuprinde un sentiment de pace lăuntrică.

Adevărat vă spun, cine știe să reducă agitația și stimulii prea solicitanți din viața sa și să asculte cât mai des liniștea ritmică a Naturii va avea puține prilejuri de patimă, frustrare și suferință. A lui va fi împăcarea cu sine.

Să înțelegem că problema frământărilor din lumea modernă e o problemă a ispitelor cu care suntem înconjurați, care ies de pe ecrane, din reviste, din rețelele sociale, pe stradă, aproape oriunde. Starea de nefericire pe care o simt cei mulți e starea de insatisfacție și stres într-un mediu care abundă în ispitiri și provocări necontenite.

Nu e neapărat să fim sihaștri de vocație; e destul să ieșim periodic din cutia de rezonanță a acestui stres cronic; o simplă izolare în cabana din codri, la pescuit, în bibliotecă, în meditație, la urma urmelor, poate fi tămăduitoare pentru spiritul sensibil și vulnerabil din noi.

Înlăturați pentru o vreme stimulii tulburători, îndepărtați-vă de ei şi veți simți o eliberare terapeutică de ambiții şi pofte. Sau, şi mai bine, înconjurați-vă cu stimulii Naturii: ploaia, pădurea, cerul înstelat, mirosul ierbii cosite…

În istoria religiilor, marile revelații și iluminări au fost rodul unui catharsis trăit în solitudine; pentru noi, până și o simplă stare de zen tihnit ar fi un dar.  

Jurnalistul britanic Paul Brunton – „filosoful amator”, cum se autointitulase –, a trăit o vreme și printre yoghinii din India, și ca eremit în Himalaya, retras în mijlocul munților și cedrilor, timp în care s-a convins că izolarea trebuie să fie un refugiu periodic, nu un domiciliu permanent. Să faci schimb de decor, să te cufunzi când în viața urbană activă, când în retragerea spirituală e cea mai înțeleaptă strategie, în opinia lui; și e unul care știa ce spune. Iată o soluție, atât de actuală terapeutic pentru vremurile noastre. 

***

© Dorian Furtună

Cartea „Iluzia fericirii” poate fi găsită aici (în Republica Moldova):

https://www.bestseller.md/iluzia-fericiri-dorian-furtuna.html

Și în România, aici:

https://www.bestseller.ro/iluzia-fericiri-dorian-furtuna.html